Ginzeng

ginzeng

A ginzeng, mint széleskörűen alkalmazott gyógynövény nemcsak a kínai orvoslásban, hanem nyugaton is egyre elterjedtebb táplálékkiegészítő. Az aktív hatóanyagai (ginzenozidok) a gyökerében találhatók.

A ginzeng ún. „adaptogén” növényként ismert, vagyis elősegíti a szervezet alkalmazkodását a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez. Fokozza a fizikai és lelki stressztűrőképességet, a koncentrációt és a memóriát.

Stimulálja az immunrendszer működését, fokozza az immunsejtek képződését és aktivitását.

A ginzeng jótékony hatással van a glükózanyagcserére, növeli az inzulinérzékenységet. Csökkenti a vércukrot, ezáltal cukorbetegek diétájának hasznos kiegészítője lehet. Csökkenti a barna és fehér zsírszövet sejtjeinek átmérőjét, gátolja a glükoneogenezist (zsírból történő cukorszintézis). Stimulálja a zsírok felszívódását, metabolizmusát és transzportját, csökkenti a vérplazma triglicerid– és összkoleszterin szintjét.

Erős antioxidáns hatásai révén a ginzeng lassítja az öregedést, jó hatással van a krónikus fáradtságra. Gyorsítja a sebgyógyulást.

A ginzeng tumorellenes hatását is leírták már.

A ginzeng növeli az agyban a noradrenalin, szerotonin és dopamin szintet, így csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit.

Ajánlott adagolás

Jelenleg nem rendelkezünk hivatalos orvosi ajánlással az ginzeng standard dózisára vonatkozóan. Az elérhető adatok meglehetősen változatosak, ráadásul az elérhető készítmények is nehezen visszakövethető mennyiséget tartalmaznak – van olyan termék, amelyen a növényi kivonat (mely rengeteg anyagból tevődik össze) mennyiségét adja meg, van olyan, amelyik a tiszta hatóanyag mennyiségét.

Elérhető információ alapján a hatás kifejtéséhez szükséges dózis az alábbi:

  • fehér ginzeng
    • darabolt gyökér: 1000-2000 mg, 150 ml forralt vízben, naponta 2-3×;
    • őrölt gyökér: 250-1200 mg, naponta 2-8×;
    • alkoholos kivonat: 500-1250 mg, naponta 1-2×.
  • vörös ginzeng
    • őrölt gyökér: 600 mg, naponta 3×;
    • száraz kivonat: 180-500 mg, naponta max. 2×.

A szükséges dózisok erősen függnek a termék formájától, minőségétől és a feldolgozás módjától, így nehéz egy átlagos standard mennyiséget megadni. Ezért minden esetben érdemes a használt táplálékkiegészítő dobozán lévő javasolt mennyiséget alkalmazni.

Klinikai vizsgálatok

Az ginzenggel humán klinikai fázisvizsgálatokat is végeznek, melyek közül néhány jelen pillanatban aktív vizsgálat:

BetegségA vizsgálat céljaFázisKlinikai vizsgálati szám
daganatos betegség társtüneteiA ginzeng hatása a tumoros betegekben jelentkező krónikus fáradtságra, szorongásra és hangulatzavarokra.2.

NCT01375114
COVID-19A ginzeng hatása a COVID-19 tüneteinek súlyosságára és a betegség lefolyására.2/3.NCT05055427
májdaganatA standard terápiát (kemoembolizáció + célzott terápia) a ginzeng hatóanyagával kombinálva vizsgálják a betegség lefolyását a csak standard terápiát kapókhoz képest. NCT04523467
krónikus szívelégtelenségSzintetikus ginzenozidokat tartalmazó készítmény hatása a szívelégtelenség tüneteire, a beteg életminőségére.2.NCT04515290
reumás betegségekA vörös ginzeng hatása a reumás betegek krónikus fáradtságára.NCT03983408

A fentieken kívül már befejezett/visszavont humán klinikai vizsgálatok folytak ginzenggel az alábbi indikációkban:

  • Alzheimer kór, fáradtság, pszichológiai stressz okozta kimerültség, demencia, kognitív funkciók romlása;
  • stroke;
  • merevedési zavar, férfi terméketlenség;
  • metabolikus szindróma (anyagcserebetegség), hiperlipidémia, cukorbetegség; prediabetikus állapot;
  • korai rheumatoid arthritis;
  • magas vérnyomás.

Figyelem! A fentiek csupán a már jelenleg aktív, illetve lezárt humán vizsgálatokat sorolja fel, azok eredményeire oldalunk kapacitáshiány miatt nem tér ki.

Lehetséges veszélyei

A ginzeng tartalmú étrendkiegészítők szedése veszélyeket is rejthet, melyek az alábbiak:

  • mellékhatások: A ginzeng tartalmú étrendkiegészítő szedésének leggyakoribb mellékhatása az álmatlanság és egyéb alvási nehézségek. Ezen kívül előfordulhat menstruációs zavar, mellkasi fájdalom, megemelkedett vérnyomás, szívdobogásérzés, fejfájás, étvágytalanság és emésztési problémák.
  • terhesség: Bizonyos tanulmányok alapján a ginzeng egyik hatóanyaga (ginzenozide Rb1) veleszületett fejlődési rendellenességeket okozott patkánykísérletben. Bár további adatgyűjtés szükséges még a ginzeng biztonságosságáról terhességben – addig is óvatosan alkalmazandó terhesség alatt, különös tekintettel az első trimeszterre.
  • szoptatás: A szoptatásra vonatkozóan jelenleg nem rendelkezünk elég információval a ginzenggel kapcsolatban (sem a veszélyeiről, sem a biztonságosságáról). Az adatok hiánya és az ösztrogénszerű aktivitás miatt nem javasolt az alkalmazása szoptatás időszakában.
  • hosszú távú használat: A ginzeng hosszú távú alkalmazása esetén egyfajta „abúzus-szindróma”, függőség-szerű állapot alakulhat ki. Ilyenkor a ginzeng abbahagyása esetén hasmenés, idegesség, depresszió, gynecomastia és mellfájdalom alakulhat ki.

Interakciók gyógyszerrel

A ginzeng bizonyos hatóanyagokkal együtt szedve káros vagy veszélyes gyógyszerinterakciót okozhat, melyek az alábbiak:

  • cukorbetegség gyógyszerei: A ginzeng csökkenti a vércukorszintet, így a vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel a hatása összeadódhat.
  • vérnyomásra ható gyógyszerek: A ginzeng befolyásolja a vérnyomást, így a vérnyomásra ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.
  • vér lipid szintjére ható gyógyszerek: A ginzeng befolyásolja a vér lipidszintjét, így a lipidszintre ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.
  • antidepresszánsok: A ginzeng hatással van az agyban a neurotranszmitterek szintjére (dopamin, noradrenalin), így antidepresszánsokkal együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.

Amennyiben gyógyszert szed (különösen a fentebb megjelölteket), a ginzeng tartalmú étrendkiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

Interakciók egyéb táplálékkiegészítővel

A ginzeng bizonyos táplálékkiegészítőkkel együtt szedve káros vagy veszélyes interakciót okozhat, melyek az alábbiak:

  • vércukorszint csökkentő táplálékkiegészítők: A ginzeng csökkenti a vércukorszintet. Egyéb vércukorszint csökkentő táplálékkiegészítőkkel (aloe, fahéj, fügekaktusz, görögszéna, gyömbér) együtt szedve a vércukor túlzottan lecsökkenhet.

Többféle táplálékkiegészítő együttes alkalmazásakor minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy együtt alkalmazásuk biztonságos!

Források

  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-panax-ginseng-ca-meyer-radix_en.pdf
  • https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng
  • Ru, W., Wang, D., Xu, Y., He, X., Sun, Y.-E., Qian, L., … Qin, Y. (2015). Chemical constituents and bioactivities of Panax ginseng (C. A. Mey.). Drug Discoveries & Therapeutics, 9(1), 23–32. doi:10.5582/ddt.2015.01004
  • Jin, Y., Cui, R., Zhao, L., Fan, J., & Li, B. (2019). Mechanisms of Panax ginseng action as an antidepressant. Cell proliferation, 52(6), e12696. https://doi.org/10.1111/cpr.12696
  • Shergis, J. L., Zhang, A. L., Zhou, W., & Xue, C. C. (2012). Panax ginsengin Randomised Controlled Trials: A Systematic Review. Phytotherapy Research, 27(7), 949–965. doi:10.1002/ptr.4832
  • Liu P, Xu Y, Yin H, Wang J, Chen K, Li Y. Developmental toxicity research of ginsenoside Rb1 using a whole mouse embryo culture model. Birth Defects Res B Dev Reprod Toxicol. 2005 Apr;74(2):207-9. doi: 10.1002/bdrb.20038. PMID: 15834894.
  • Amer, M. R., Cipriano, G. C., Venci, J. V., & Gandhi, M. A. (2015). Safety of Popular Herbal Supplements in Lactating Women. Journal of Human Lactation, 31(3), 348–353. doi:10.1177/0890334415580580 

Korunk népbetegségei a szorongás és a depresszió. Bár kiváló gyógyszereink is vannak a kezelésükre, enyhe esetben a gyógynövények is segítséget nyújthatnak a tünetek csökkentésében.

Tudástár

Blog