A ginzeng, mint széleskörűen alkalmazott gyógynövény nemcsak a kínai orvoslásban, hanem nyugaton is egyre elterjedtebb táplálékkiegészítő. Az aktív hatóanyagai (ginzenozidok) a gyökerében találhatók.
A ginzeng ún. „adaptogén” növényként ismert, vagyis elősegíti a szervezet alkalmazkodását a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez. Fokozza a fizikai és lelki stressztűrőképességet, a koncentrációt és a memóriát.
Stimulálja az immunrendszer működését, fokozza az immunsejtek képződését és aktivitását.
A ginzeng jótékony hatással van a glükózanyagcserére, növeli az inzulinérzékenységet. Csökkenti a vércukrot, ezáltal cukorbetegek diétájának hasznos kiegészítője lehet. Csökkenti a barna és fehér zsírszövet sejtjeinek átmérőjét, gátolja a glükoneogenezist (zsírból történő cukorszintézis). Stimulálja a zsírok felszívódását, metabolizmusát és transzportját, csökkenti a vérplazma triglicerid– és összkoleszterin szintjét.
Erős antioxidáns hatásai révén a ginzeng lassítja az öregedést, jó hatással van a krónikus fáradtságra. Gyorsítja a sebgyógyulást.
A ginzeng tumorellenes hatását is leírták már.
A ginzeng növeli az agyban a noradrenalin, szerotonin és dopamin szintet, így csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit.
Ajánlott adagolás
Jelenleg nem rendelkezünk hivatalos orvosi ajánlással az ginzeng standard dózisára vonatkozóan. Az elérhető adatok meglehetősen változatosak, ráadásul az elérhető készítmények is nehezen visszakövethető mennyiséget tartalmaznak – van olyan termék, amelyen a növényi kivonat (mely rengeteg anyagból tevődik össze) mennyiségét adja meg, van olyan, amelyik a tiszta hatóanyag mennyiségét.
Elérhető információ alapján a hatás kifejtéséhez szükséges dózis az alábbi:
- fehér ginzeng
- darabolt gyökér: 1000-2000 mg, 150 ml forralt vízben, naponta 2-3×;
- őrölt gyökér: 250-1200 mg, naponta 2-8×;
- alkoholos kivonat: 500-1250 mg, naponta 1-2×.
- vörös ginzeng
- őrölt gyökér: 600 mg, naponta 3×;
- száraz kivonat: 180-500 mg, naponta max. 2×.
A szükséges dózisok erősen függnek a termék formájától, minőségétől és a feldolgozás módjától, így nehéz egy átlagos standard mennyiséget megadni. Ezért minden esetben érdemes a használt táplálékkiegészítő dobozán lévő javasolt mennyiséget alkalmazni.
Klinikai vizsgálatok
Az ginzenggel humán klinikai fázisvizsgálatokat is végeznek, melyek közül néhány jelen pillanatban aktív vizsgálat:
| Betegség | A vizsgálat célja | Fázis | Klinikai vizsgálati szám |
| daganatos betegség társtünetei | A ginzeng hatása a tumoros betegekben jelentkező krónikus fáradtságra, szorongásra és hangulatzavarokra. | 2. | NCT01375114 |
| COVID-19 | A ginzeng hatása a COVID-19 tüneteinek súlyosságára és a betegség lefolyására. | 2/3. | NCT05055427 |
| májdaganat | A standard terápiát (kemoembolizáció + célzott terápia) a ginzeng hatóanyagával kombinálva vizsgálják a betegség lefolyását a csak standard terápiát kapókhoz képest. | – | NCT04523467 |
| krónikus szívelégtelenség | Szintetikus ginzenozidokat tartalmazó készítmény hatása a szívelégtelenség tüneteire, a beteg életminőségére. | 2. | NCT04515290 |
| reumás betegségek | A vörös ginzeng hatása a reumás betegek krónikus fáradtságára. | – | NCT03983408 |
A fentieken kívül már befejezett/visszavont humán klinikai vizsgálatok folytak ginzenggel az alábbi indikációkban:
- Alzheimer kór, fáradtság, pszichológiai stressz okozta kimerültség, demencia, kognitív funkciók romlása;
- stroke;
- merevedési zavar, férfi terméketlenség;
- metabolikus szindróma (anyagcserebetegség), hiperlipidémia, cukorbetegség; prediabetikus állapot;
- korai rheumatoid arthritis;
- magas vérnyomás.
Figyelem! A fentiek csupán a már jelenleg aktív, illetve lezárt humán vizsgálatokat sorolja fel, azok eredményeire oldalunk kapacitáshiány miatt nem tér ki.
Lehetséges veszélyei
A ginzeng tartalmú étrendkiegészítők szedése veszélyeket is rejthet, melyek az alábbiak:
- mellékhatások: A ginzeng tartalmú étrendkiegészítő szedésének leggyakoribb mellékhatása az álmatlanság és egyéb alvási nehézségek. Ezen kívül előfordulhat menstruációs zavar, mellkasi fájdalom, megemelkedett vérnyomás, szívdobogásérzés, fejfájás, étvágytalanság és emésztési problémák.
- terhesség: Bizonyos tanulmányok alapján a ginzeng egyik hatóanyaga (ginzenozide Rb1) veleszületett fejlődési rendellenességeket okozott patkánykísérletben. Bár további adatgyűjtés szükséges még a ginzeng biztonságosságáról terhességben – addig is óvatosan alkalmazandó terhesség alatt, különös tekintettel az első trimeszterre.
- szoptatás: A szoptatásra vonatkozóan jelenleg nem rendelkezünk elég információval a ginzenggel kapcsolatban (sem a veszélyeiről, sem a biztonságosságáról). Az adatok hiánya és az ösztrogénszerű aktivitás miatt nem javasolt az alkalmazása szoptatás időszakában.
- hosszú távú használat: A ginzeng hosszú távú alkalmazása esetén egyfajta „abúzus-szindróma”, függőség-szerű állapot alakulhat ki. Ilyenkor a ginzeng abbahagyása esetén hasmenés, idegesség, depresszió, gynecomastia és mellfájdalom alakulhat ki.
Interakciók gyógyszerrel
A ginzeng bizonyos hatóanyagokkal együtt szedve káros vagy veszélyes gyógyszerinterakciót okozhat, melyek az alábbiak:
- cukorbetegség gyógyszerei: A ginzeng csökkenti a vércukorszintet, így a vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel a hatása összeadódhat.
- vérnyomásra ható gyógyszerek: A ginzeng befolyásolja a vérnyomást, így a vérnyomásra ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.
- vér lipid szintjére ható gyógyszerek: A ginzeng befolyásolja a vér lipidszintjét, így a lipidszintre ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.
- antidepresszánsok: A ginzeng hatással van az agyban a neurotranszmitterek szintjére (dopamin, noradrenalin), így antidepresszánsokkal együtt alkalmazva a hatás kiszámíthatatlanná válhat.
Amennyiben gyógyszert szed (különösen a fentebb megjelölteket), a ginzeng tartalmú étrendkiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!
Interakciók egyéb táplálékkiegészítővel
A ginzeng bizonyos táplálékkiegészítőkkel együtt szedve káros vagy veszélyes interakciót okozhat, melyek az alábbiak:
- vércukorszint csökkentő táplálékkiegészítők: A ginzeng csökkenti a vércukorszintet. Egyéb vércukorszint csökkentő táplálékkiegészítőkkel (aloe, fahéj, fügekaktusz, görögszéna, gyömbér) együtt szedve a vércukor túlzottan lecsökkenhet.
Többféle táplálékkiegészítő együttes alkalmazásakor minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy együtt alkalmazásuk biztonságos!
Források
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-panax-ginseng-ca-meyer-radix_en.pdf
- https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng
- Ru, W., Wang, D., Xu, Y., He, X., Sun, Y.-E., Qian, L., … Qin, Y. (2015). Chemical constituents and bioactivities of Panax ginseng (C. A. Mey.). Drug Discoveries & Therapeutics, 9(1), 23–32. doi:10.5582/ddt.2015.01004
- Jin, Y., Cui, R., Zhao, L., Fan, J., & Li, B. (2019). Mechanisms of Panax ginseng action as an antidepressant. Cell proliferation, 52(6), e12696. https://doi.org/10.1111/cpr.12696
- Shergis, J. L., Zhang, A. L., Zhou, W., & Xue, C. C. (2012). Panax ginsengin Randomised Controlled Trials: A Systematic Review. Phytotherapy Research, 27(7), 949–965. doi:10.1002/ptr.4832
- Liu P, Xu Y, Yin H, Wang J, Chen K, Li Y. Developmental toxicity research of ginsenoside Rb1 using a whole mouse embryo culture model. Birth Defects Res B Dev Reprod Toxicol. 2005 Apr;74(2):207-9. doi: 10.1002/bdrb.20038. PMID: 15834894.
- Amer, M. R., Cipriano, G. C., Venci, J. V., & Gandhi, M. A. (2015). Safety of Popular Herbal Supplements in Lactating Women. Journal of Human Lactation, 31(3), 348–353. doi:10.1177/0890334415580580











